Naisten vaihdevuosioireet ovat yleisiä
Naisten esivaihde- ja vaihdevuosioireet ovat kovin yleisiä, 75-80 % kokee niitä. Pieni osa (noin 10 %) hyvin voimakkaita oireita. Keskimäärin vaihdevuodet alkavat 51-vuotiaana ja kestävät keskimäärin seitsemän vuotta. Seitsemän vuotta on pitkä aika naisen elämästä
Viime vuonna, 2024, julkaistiin tutkimus, jossa tarkasteltiin Pohjois-Suomessa vuonna 1966 syntyneiden seurantatutkimuksessa varhaisten vaihdevuosien yhteyttä koettuun työkykyyn 46-vuotistilanteessa ja myöhempiin poissaoloihin työstä.
Varhaiset vaihdevuosioireet ovat terveys- ja työkykyasia
Tuloksina havaittiin, että naiset, joilla oli vaihdevuodet alkaneet varhain, kokivat koetun työkykynsä usein alentuneeksi ja sen ennusti myös sairauspoissaoloja kahden seuraavan vuoden aikana. Lisäksi varhaiset vaihdevuodet ennustivat työkyvyttömyyseläkettä seitsemän vuoden seurannassa. Varhaiset vaihdevuosioireet ovat terveys- ja työkykyasia.
Tämä tutkimuksemme, olin siis yksi tutkimusryhmän jäsenistä, nostaa esiin vaihdevuosien merkityksen myös työelämän kannalta.
Minulle on henkilökohtaisesti tärkeää hyödyntää tutkimustietoa myös toimiessani ravitsemusterapeuttina. Siksi olen lähtenyt miettimään, miten ravitsemusterapeuttina voin auttaa ja tukea useampia naisia päivittämään ruokatottumuksensa vaihdevuosien lähestyessä tai niiden aikana.
Tunnista ja ymmärrä kehosi muutokset
Estrogeenin tuotannon väheneminen aiheuttaa monia fysiologisia muutoksia ja oireita, sekä vaikuttaa terveyteesi.
Näihin esivaihdevuosien ja vaihdevuosien monenlaisiin oireisiin voit vaikuttaa ainakin jossain määrin ruokatottumuksilla ja muilla elintavoilla. Miten sinä otat huomioon päivittäisissä ruokatottumuksissasi ja muissa elintavoissa vaihdevuosioireesi, kuten unihäiriöt tai kuumat aallot? Oletko oireidesi armoilla, vai toimitko aktiivisesti niihin vaikuttaen ja niiden terveys- ja työkykyhaittoja vähentäen?
Ensimmäinen askel on tunnistaa, millaisia oireita itsellä on ja miten toimit suhteessa niihin. Tein avuksesi oppaan, johon kokosin vaihdevuosiin liittyvät oireet ja terveysvaikutukset, joihin ravitsemuksella on merkitystä.
Linkki tekstissä mainitun tieteellisen tutkimusartikkelin tiivistelmään: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38412401/