Työaikainen ruokailu – ”Kalorit naamaan” vai jotain muutakin
Työaikainen ruokailu on tärkeä jaksamisen kannalta, koska aivot ja lihakset tarvitsevat polttoainetta työn tekemiseen ja työstä palautumiseen. Asenne ruokailuun työpäivän aikana voi kuitenkin vaihdella suuresti. Onko ruokatauossa kyse ”kalorit naamaan” ja menoksi, vai teen töitä senkin aikaa, että pääsen ajoissa kotiin? Vai onko kenties hieno mahdollisuus viettää yksi päivän parhaista hetkestä valmiiden ruokien äärellä ja hyvässä seurassa mukavista asioista jutellen?
Työaikainen ruokailu tekee kaikille hyvää. Se voi olla tärkeä syy lähteä etätyöstä toimistolle.
💚 Voi mennä valmiiseen ruokapöytään läheiseen henkilöstöravintolaan. Pääsee helpommalla.
💚 Saa hyvää ruokaseuraa.
💚 Toimistolla eväitä syövän tulee kenties suunniteltua ja varauduttua paremmin ruokailun toteutukseen kuin etätyössä.
Toimistolla työskentely voi oikeasti auttaa syömään paremmin ja monipuolisemmin, etenkin jos syömisen suhteen on pulmia. Harva napostelee toimistolla, tai kuittaa syömisen pelkällä kahvilla teams-kokousten välillä, etenkin kun työkaverit voivat muistuttaa yhteisestä ruokahetkestä.
Työpäivän aikaisen ruokailun tärkeitä merkityksiä ovat muun muassa:
- ravinnon tarpeen tyydyttäminen
- hetken hengähdys ja lepo sekä irrottautuminen työasioista
- työkavereiden tapaaminen
- Se auttaa syömään kohtuullisesti työpäivän jälkeen, jolloin jaksaa tehdä myös monia itselle tärkeitä asioita. Tämä puolestaan mahdollistaa hyvän, kokonaisen elämän.
- Se on keino osoittaa itselleen huolenpitoa ja välittämistä.
- Joillekin ruokataukokin on hetki tehdä työtä, vaikka tauko olisi jopa omaa aikaa. Tuetko työantajaasi ilmaisella työlläsi?
Työaikainen ruokailu edistää palautumista jo työpäivän aikana – hetken irrottautuminen työstä tuulettaa aivoja ja virkistää kehoa. Juttelu kivoista lomasuunnitelmista saa mielikuvamatkalle. Yhdessä jutellessa oppii tuntemaan työkavereita paremmin, tuntee yhteenkuuluvuutta, töiden tekeminenkin sujuu, kun tuntee toiset paremmin.
Aivot ja lihakset tarvitsevat energiaa ihan kaikissa töissä.
Erityisen tärkeää riittävä syöminen ja nesteen nauttiminen on fyysisissä töissä. Ilman riittävää syömistä ei jaksa koko työvuoroa. Tai vaikka sen jaksaisikin, siihen se veto sitten loppuu. Kun syö riittävästi ja monipuolisesti työssä, jaksaa työstä päästyä tehdä muutakin kuin syödä ja toipua sohvalla.
Työvuoron aikana riittävä ja monipuolinen ruokailu on tärkeää, koska se
💚 pitää verensokerit tasaisena, jolloin keskittyminen ja jaksaminen on
parempaa.
💚 tukee myös hyvää unta.
💚 vähentää yleensä vatsavaivoja, jotka ovat erityisen tyypillisiä vuorotyössä.
Vatsavaivat puolestaan usein heikentävät unen laatua.
💚 helpottaa annoskokojen pitämistä tasaisena, mikä puolestaan vaikuttaa virkeyteen ja parantaa painonhallintaa.
💚 tukee säännöllistä liikuntaa ja toisinpäin, mikä tukee hyvää unta.
💚 vähentää herkkuhampaan kolotusta, mikä puolestaan vaikuttaa
myönteisesti hyvin moniin asioihin, muun muassa suun terveyteen.
💚 auttaa diabeteksen, sydänsairauksien ja myös mielenterveydenhäiriöiden kanssa työssä jatkamista, sairauksien hyvää hoitoa ja niistä kuntoutumista.
💚 ehkäisee työvuoron jälkeistä liiallista syömistä tai jopa ahmintaa.
💚 on perusta hyvän ruokasuhteen rakentamiselle ja syömishäiriöistä kuntoutumiselle, olipa kyse laihuushäiriöstä, ahmimishäiriöstä tai muusta poikkeavasta ruokasuhteesta ja syömiskäyttäytymisestä.
💎 Pyydäthän työkaverisi seuraksesi lounaalle joko eväitä syömään tai henkilöstöravintolaan ihan muuten vaan, ja etenkin jos huomaat jotain muutosta hänen hyvinvoinnissaan.
Koronan aikana erilaiset syömispulmat ovat yleistyneet paljon. Niistä ei juurikaan puhuta, vaikka ne heikentävät hyvinvointia ja työkykyä. Niistä voi toipua ja toipumisessa työhön liittyvät hyvät asiat ovat tärkeitä voimavaroja. Ruokailuun liittyvissä pulmissa auttaa ravitsemusterapeutin täsmäohjaus.
Lue lisää aiheesta Työterveyslaitoksen Työpisteen haastattelujutustani: Työ voi tukea terveellistä syömistä – lounasseura on hyvä syy lähteä toimistolle | Työterveyslaitos